ΌΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΡΙΖΑ ΤΡΙΧΑ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΝΤΟΠΙΣΑΤΕ

ΑΠΟ Elena Tsakiridou on November 18, 2019

(είτε θελήσετε να την κόψετε είτε να την αγαπήσετε)

Την μία μέρα όλα πάνε καλά και η ζωή σου έχει την κανονική της ροή, και την άλλη έρχεται η καταστροφή. Μία γκρίζα τρίχα εμφανίζεται από το πουθενά. Και αναρωτιέσαι τι προκάλεσε την ξαφνική αυτή αλλαγή στα μαλλιά σου. Η Anabel Kingsley, σύμβουλος μαλλιών και Διευθύντρια Σχέσεων στο ινστιτούτο μαλλιών Philip Kingsley  φτάνει στην ρίζα του προβλήματος .

Γιατί τα μαλλιά μου γίνονται λευκά ;

Οι γκρίζες τρίχες κάνουν την εμφάνισή τους όταν το σώμα σταματάει να παράγει χρωστικοφόρα κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη η οποία δίνει χρώμα στην τρίχα, λέει η Kingsley. «Αλλά στην πραγματικότητα, η τρίχα δεν είναι γκρι, παρά μόνο δεν έχει πια χρώμα», επισημαίνει η ειδικός.

Παρόλα αυτά, αν πραγματικά δείτε μία γκρίζα τρίχα ( ναι έχουμε ψάξει και εμείς να βρούμε στα μαλλιά μας κάτω από το φως του μπάνιου), θα παρατηρήσετε πως μοιάζει σχεδόν κίτρινη. Αυτό συμβαίνει επειδή η κερατίνη, η πρωτεΐνη από την οποία δημιουργούνται οι τρίχες, έχει από την φύση της μία αμυδρά κίτρινη απόχρωση. Οπότε, όταν τα μαλλιά χάνουν την μελανίνη τους, η κίτρινη χροιά της κερατίνης κάνει την εμφάνισή της. 

Εντάξει, αλλά είναι γενετικό το φαινόμενο ;

Η κύρια αιτία για τις γκρίζες τρίχες είναι τα γονίδια που κληρονομούνται , οπότε ναι, κατά ένα μέρος ευθύνεται και αυτό. «Το πότε θα ασπρίσουν τα μαλλιά μας μπορεί να κληρονομηθεί είτε από την πλευρά της μητέρας είτε από την πλευρά του πατέρα», λέει. Για παράδειγμα αν η μητέρα και ο πατέρας σας εμφάνισαν γκρίζες τρίχες όταν ήταν νέοι, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί και σε εσάς περίπου στην ίδια ηλικία.  Αντίθετα, αν δεν εμφάνισαν παρά μόνο σε μεγάλη ηλικία, τότε πιθανότατα να μην εμφανίσετε και ποτέ. Η Kingsley  προσθέτει επίσης ότι εξαιτίας κάποιων γονιδίων, οι άνθρωποι της Καυκάσιας φυλής τείνουν να εμφανίζουν γκρίζες τρίχες γύρω στα 30 έτη, νωρίτερα από κάθε άλλη εθνικότητα, ενώ οι λαοί με γενετικό υπόβαθρο από την Αφρική, την Αμερική και την Ασία εμφανίζουν αργότερα στην ζωή τους.

Το άγχος μπορεί να παίξει επίσης ρόλο στην απώλεια μελανίνης από τα μαλλιά, αλλά κυρίως παίζει ρόλο η γενετική προδιάθεση, ενώ και η έλλειψη βιταμίνης Β φαίνεται να ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση της τρίχας. Η Kingsley διευκρινίζει όμως ότι δεν εξασφαλίζει η μεγάλη πρόσληψη βιταμίνης Β  κάποιου είδους προστασία από το γκριζάρισμα των μαλλιών. Ισχύει όμως ότι αν υπάρχει μία έλλειψη στην βιταμίνη αυτή πως ίσως να εμφανιστούν λευκές τρίχες πιο γρήγορα από το αναμενόμενο .

 

Θέλω να καλύψω τις γκρίζες τρίχες μου. Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να αντιστρέψουμε ή να καθυστερήσουμε την γήρανση και τον αποχρωματισμό της τρίχας, αν αυτό αναζητάτε. Ευτυχώς όμως η Kingsley  έχει μερικές συμβουλές αναφορικά με το πώς μπορούμε να κρύψουμε τυχόν υπάρχουσες γκρίζες τρίχες αν δεν είστε φυσικά ακόμα έτοιμες να τις αποδεχτείτε, αλλά και πως μπορούμε να τις περιποιούμαστε αν τις έχουμε αποδεχτεί.

  • Βάψτε τα μαλλιά σας

Πρώτος κανόνας για τα μαλλιά σας, μην αφαιρείτε τις λευκές τρίχες ώστε να τις ξεφορτωθείτε.  «Αν επανειλημμένα βγάζετε τις γκρίζες τρίχες, ή οποιαδήποτε τρίχα από τα μαλλιά σας, καταστρέφεται το τριχωτό της κεφαλής, με τα μαλλιά να σταματούν να μεγαλώνουν όλα μαζί», προειδοποιεί η Kingsley. Οπότε για να υπάρξει μεγαλύτερη διάρκεια στην κάλυψη των τριχών και καλύτερο αποτέλεσμα χρωματικά με τις υπόλοιπες τρίχες, η χρήση βαφής μαλλιών αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές.

Και λέγοντας αυτό, είτε βάφετε τα μαλλιά σας στο κομμωτήριο είτε στο σπίτι, η Kingsley  συστήνει να χρησιμοποιείτε μία μαλακτική κρέμα πριν από το λούσιμο ως θεραπεία για να είναι η τρίχα πλήρως ενυδατωμένη. Περίπου στην ηλικία των 50 , όπου και οι περισσότεροι άνθρωποι γκριζάρουν κατά την Kingsley, τα μισά από τα μαλλιά σας θα είναι γκρίζα και λιγότερο πυκνά. Αυτή είναι επίσης η ηλικία κατά την οποία παράγονται λιγότερα φυσικά έλαια από τους  σμηγματογόνους αδένες, πράγμα το οποίο μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα της ξηρότητας στα μαλλιά μας. Και αφού η βαφή ξηραίνει ακόμα περισσότερο την τρίχα, είναι σημαντικό να παίρνουμε τα σωστά μέτρα ώστε να κρατάμε τα μαλλιά μας σωστά ενυδατωμένα.

 

  • Προσθέστε ανταύγειες

Αν δεν θέλετε να επιλέξετε ένα πιο σκούρο χρώμα για τα μαλλιά σας ώστε αν καλύψετε τις άσπρες τρίχες, τότε οι ανταύγειες είναι η καλύτερη επιλογή κατά την Kingsley. Όχι μόνο οι πολλές αποχρώσεις και σκιές από τις ανταύγειες θα σας βοηθήσουν να κρύψετε τα λευκά, αλλά θα σας βοηθήσουν και να στοχεύσετε τις περιοχές που εμφανίζονται όπως στην κορυφή του κεφαλιού, στο κέντρο του και στα πλάγια, αποφεύγοντας να πειράξετε όλο το μαλλί.

 

  • Χρησιμοποιείστε προσωρινές λύσεις όπως οι πούδρες/σκόνες και τα σπρέι

Η Kingsley  προτείνει να περιμένετε έξι με οχτώ εβδομάδες πριν ξαναβάψετε τα μαλλιά σας ώστε αν ελαχιστοποιήσετε απώλειες τριχών. Αλλά λογικό είναι να αναρωτιέστε τι γίνεται με την ρίζα που εμφανίζεται και εκεί είναι που δίνουν λύσει οι προσωρινές χρωστικές . Μπορεί να είναι λίγο άβολο αν έχετε πολλές γκρίζες τρίχες, αλλά αυτές οι λύσεις ανάγκης είναι χρήσιμες εφόσον εντοπίσετε μόνο λίγες διάσπαρτες λευκές τρίχες λίγο πριν το ραντεβού στο κομμωτήριο.

 

 

  • Έχω αποδεχτεί τις γκρίζες τρίχες μου, αλλά πρέπει να τις περιποιούμαι κάπως διαφορετικά;

Μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν μερικές γκρίζες τρίχες δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να τις καλύπτετε. Αν σκοπεύετε να αγαπήσετε τις λευκές σας τρίχες αλλά στοχεύετε στην καλύτερη δυνατή τους περιποίηση και αποτέλεσμα, η Kingsley συστήνει την χρήση προϊόντων ιδανικά σχεδιασμένων για γκρίζα μαλλιά . Τέτοια προϊόντα, τιθασεύουν τα γκρίζα μαλλιά και διορθώνουν τις διχρωμίες που εμφανίζονται .

Ένας άλλος τρόπος για να προστατεύσετε τα λευκά μαλλιά είναι η εφαρμογή αντηλιακού σε αυτά. «Στην περίπτωση που πάνω από το 50% των μαλλιών σας είναι αποχρωματισμένο τότε τα μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στην καταστροφή από την υπεριώδη ακτινοβολία» υπενθυμίζει η ειδικός.  Η μελανίνη προσφέρει μεγάλη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου οπότε αν τα μαλλιά σας δεν έχουν καθόλου, μπορεί να γκριζάρουν, φριζάρουν, αφυδατωθούν και σπάσουν γρηγορότερα.

 

Ορίστε! Παρόλο που το γκριζάρισμα είναι μη αναστρέψιμο, υπάρχουν μυστικά για να καλύψετε τα επίμαχα σημεία, και γιατί όχι να τα αποδεχτείτε στην τελική. Και αν τελικά θέλετε να καλύψετε τα γκρίζα μαλλιά σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περάσετε μία βόλτα από τα IKONOMAKIS HAIR & BEAUTY EXPERTS στο Χαλάνδρι για ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα.

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ.

Όλα τα σχόλια αναθεωρούνται πριν εγκριθεί η δημοσίευση τους.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ