• ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00-17:00

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ ;

ΑΠΟ Elena Tsakiridou on December 11, 2019

Οι δερματολόγοι αποκαλύπτουν το πως το κινητό σας μπορεί να επηρεάζει την επιδερμίδα σας.

Μπορείτε να γκουγκλάρετε τον όρο «digital detox» και θα βρείτε πολλά άρθρα και αναφορές από site σε όλο τον κόσμο. Αλλά παρόλα αυτά που γράφονται για το trend αυτό, ο μέσος ενήλικας ακόμα ξοδεύει 10 ώρες από την ημέρα του μπροστά σε μία οθόνη, σύμφωνα με μία έρευνα του 2016 και η συνήθεια αυτή επηρεάζει όλο και περισσότερο τα εγκεφαλικά μας κύτταρα.

 

Τι είναι το περιβόητο Μπλε Φως;

Είναι βασικά, το φως το οποίο βλέπουμε όταν ενεργοποιούμε την οθόνη του κινητού μας. Ονομάστηκε έτσι γιατί δεν είναι άλλη ακτινοβολία όπως η υπεριώδης ή η υπέρυθρη που δεν μπορούμε να τις δούμε, αυτό είναι ορατό φως.

Το ορατό φάσμα χρωμάτων που βλέπουμε, χωρίζετε σε διάφορα χρώματα, το καθένα με το δικό του μήκος κύματος. Ένα δυναμικό χρώμα, μικρού εύρους μήκους κύματος, μπλε και βιολετί απόχρωσης είναι γνωστό ως το χρώμα υψηλής ενέργειας ή HEV light, όπως έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό στον κόσμο της μόδας.

Και υπάρχει αληθινή φυσική που εμπλέκεται εδώ. «πάντα εστιάζαμε στην καταστροφή που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες», λέει ο Steven Q. Wang, γιατρός και διευθυντής δερματολογίας και χειρουργικής του δέρματος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center in Basking Ridge στο New Jersey. «Και σε μοριακή ανάλυση, η UV ακτινοβολία είναι περισσότερο ισχυρή και προκαλεί μεγαλύτερη καταστροφή του δέρματος από ότι η ορατή ακτινοβολία, αλλά όπως προκύπτει, πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε πια και με το ορατό φως», προσθέτει.

 

 

 

Πως επηρεάζει το πρόσωπο μας ;

Οι έρευνες για το ορατό φως και την υγεία του δέρματος βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα και οι μελέτες είναι σε εξέλιξη, αλλά εδώ έχουμε αυτό που οι ειδικοί γνωρίζουν τώρα: Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ ορατού φωτός και καρκίνου του δέρματος, λέει ο Wang, αλλά η ακτινοβολία αυτή είναι αρκετά ισχυρή και μπορεί να διεισδύσει βαθιά στο δέρμα, προκαλώντας φλεγμονή και απελευθερώνοντας ελεύθερες ρίζες, εκείνα τα ​​μόρια που προσβάλλουν τα κύτταρα μας, συμβάλλοντας στην πρόωρη γήρανση και σε σειρά εκφυλιστικών ασθενειών.

«Η φλεγμονώδης απάντηση που υποκινεί το μπλε φως μπορεί να επιδεινώσει την ερυθρότητα και να ενεργοποιήσει στο δέρμα τα ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες κολλαγόνου και ελαστίνης», εξηγεί η Loretta Ciraldo, δερματολόγος στην Aventura της Florida. «Αυτή η δομική υποβάθμιση συμβάλλει στην εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων και χαλάρωσης», προσθέτει.

Ανεξαρτήτως του υποκινητή, «η φλεγμονή μπορεί να διαταράξει το φράγμα υγρασίας του δέρματος, οδηγώντας σε ξηρότητα και ερεθισμό και σε παρεμπόδιση της κανονικής κυτταρικής κυκλοφορίας, της παραγωγής κολλαγόνου και της επούλωσης πληγών», λέει ο Joshua Zeichner, διευθυντής καλλυντικών και κλινικών ερευνών στον τομέα της δερματολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. «Όλα αυτά θέτουν το στάδιο για ξηρότητα, θαμπάδα, δερματικές παθήσεις και πρώιμα σημάδια γήρανσης», σημειώνει.

 

Ο πιο καλά μελετημένος κίνδυνος δερματικών επιδράσεων που προκαλείται από το φως HEV είναι η υπερχρωμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα επίμονα καστανά σημάδια και κηλίδες. «Όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι το έντονο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της μελάγχρωσης, ειδικά σε πληθυσμούς με βαθύτερους τόνους του δέρματος, όπως οι Ασιάτες, οι Ισπανοί και οι Αφροαμερικανοί», λέει ο Wang.


Με την αύξηση της δραστηριότητας της τυροσινικής κινάσης, ενός ενζύμου στο δέρμα που ξεκινάει τη σύνθεση μελανίνης, το «μπλε φως μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση των κυττάρων που παράγουν σμήγμα και μελανίνη, προάγοντας σκοτεινές κηλίδες και επιδεινώνοντας το μελάνωμα», εξηγεί ο Zeichner.

Αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε

Πριν ακυρώσετε την βιντεοκλήση με τη μαμά σας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι πολλά από τα στοιχεία που σχετίζονται με το φως και το δέρμα «έχουν συγκεντρωθεί με μελέτες τρωκτικών σε δοσολογίες που θεωρούνται μη ρεαλιστικές», λέει η Ellen Marmur, γιατρός στο τμήμα δερματολογίας και στο τμήμα γενετικής και γονιδιωματικής έρευνας στην Ιατρική Σχολή του Icahn στο όρος Sinai της Νέας Υόρκης.

 

Επιπλέον, το μπλε φως δεν είναι εντελώς κακό - στην πραγματικότητα μπορεί να είναι θεραπευτικό: Οι δερματολόγοι το χρησιμοποιούν συχνά, σε μετρημένες δόσεις και με προδιαγεγραμμένες συχνότητες, για να εξαλείψουν τα βακτήρια πίσω από την ακμή και να σκοτώσουν τα προκαρκινικά κύτταρα του δέρματος.

Επομένως, πότε δεν είναι το μπλε φως φιλικό για το δέρμα;

Σύμφωνα με τον Marmur, «είναι πιο πιθανό οι συνήθειες που σχετίζονται άμεσα με το να κοιτάς  μια οθόνη για παρατεταμένο χρόνο, οδηγούν σε περισσότερες επιπτώσεις του μπλε φωτός στο δέρμα σε σύγκριση με την απλή χρήση των συσκευών μας. Κόπωση, ευερεθιστότητα, πλήξη, υπερκατανάλωση τροφής, στασιμότητα, έλλειψη καθαρού αέρα, μονοτονία, συνήθειες που δεν είναι από μόνες τους καλές για την ευεξία, συνολικά και μπορούν να δημιουργήσουν περίεργες συνήθειες, όπως γρατζουνιές και τρίψιμο ματιών.

Αν παραβλέψουμε τις πιθανές απειλές από το μπλε φως, έχουμε ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι καταναγκαστικές συμπεριφορές με επίκεντρο την οθόνη και η επικείμενη απώλεια ωρών ύπνου, μπορούν να καταστρέψουν το δέρμα σας. Η χρόνια κόπωση που προκύπτει αναπόφευκτα από αυτή την ενασχόληση αργά τη νύχτα «μπορεί να διαταράξει τους ρυθμούς κορτιζόλης σας, αυξάνοντας το στρες, που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την απώλεια νερού στο δέρμα, προάγοντας την αφυδάτωση, τις ρυτίδες και γενικότερα να καθυστερήσει τις διαδικασίες του  κυτταρικού κύκλου», εξηγεί ο Marmur .

Δεν υπάρχει λόγος να γίνετε παρανοϊκοί για τους σιωπηρούς κινδύνους του μπλε φωτός. Ωστόσο, η ενσωμάτωση των παρακάτω απλών στρατηγικών στη ρουτίνα σας, μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να φαίνεται καλύτερο.

 

 • Αφήστε κάτω το κινητό σας
 • Και εννοούμε πραγματικά να το αφήσετε. Σίγουρα νιώθετε καλύτερα. Δεν χρειάζεται κάποιος να σας πει πόσες φορές την ημέρα «ο μέσος άνθρωπος»  ελέγχει το τηλέφωνό τους στις μέρες μας. Και ναι, είναι περισσότερες από 150 φορές. Να έχετε κατά νου ότι κάθε φορά που φωτίζετε χωρίς νόημα αυτή την οθόνη, προσπίπτει στο δέρμα σας μπλε φως, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κάποιου βαθμού μακροχρόνιας βλάβης από ελεύθερες ρίζες και υπερχρωμάτωση.


 • Ενεργοποιήστε την επιλογή night mode  της συσκευής σας ή κατεβάστε μία εφαρμογή που φωτίζει την οθόνη με κόκκινο φως.
 • Εναλλακτικές λύσεις, ακυρώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του μπλε φωτός, αντανακλώντας τους πιο ζεστούς τόνους αντί των δροσερών μπλε που η οθόνη σας τυπικά εκπέμπει. Πέρα από την αποφυγή των ελαφρών βλαβών, αυτές οι εφαρμογές που μπολοκάρουν το μπλε φως μπορεί να ενθαρρύνουν περισσότερο τον ύπνο ομορφιάς σας. Η  έκθεση στο μπλε φως τη νύχτα καταστέλλει την έκκριση της μελατονίνης, της λεγόμενης ορμόνης ύπνου και μπερδεύει με τους φυσικούς κιρκάδιους μας ρυθμούς, οδηγώντας σε στέρηση ύπνου. Ενώ το κόκκινο φως είναι πιο ηρεμιστικό και λιγότερο πιθανό να επηρεάσει τους κιρκάδιους σας ρυθμούς και τη μελατονίνη.


 • Αναβαθμίστε το αντηλιακό σας
 • Ενώ πολλές εταιρίες προσθέτουν αντιοξειδωτικά και ειδικές χρωστικές για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του μπλε φωτός, ορισμένα προϊόντα προσφέρουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη προστασία από άλλα. Εδώ έχουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για να πετύχετε την αποτελεσματικότερη  καταπολέμηση του φωτός αυτού. Ψάξτε για ένα αντηλιακό που παρέχει προστασία ευρείας κλίμακας από τις ακτίνες UVA και UVB και από την HEV ακτινοβολία, στοιχεία που αναγράφονται συνήθως πάνω στην συσκευασία.


  «Οι φόρμουλες με βάση τα ορυκτά που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου μόνο ή σε συνδυασμό με διοξείδιο του τιτανίου τείνουν να δίνουν καλύτερη κάλυψη σε όλα τα είδη φωτός, καθώς λειτουργούν ως φυσικό φραγμό στο περιβάλλον», λέει ο Zeichner.

   

  «Πέρα από αυτά τα ανακλαστικά φίλτρα, υπάρχουν μόνο λίγα συστατικά που απορροφούν αποτελεσματικά το φως στην περιοχή HEV», λέει η χημικός Kelly Dobos. Περιλαμβάνουν μελανίνη (μια συνθετική εκδοχή των χρωστικών που βρίσκονται στο δέρμα), οξείδια του σιδήρου (χρωστικές που προέρχονται από ανόργανα άλατα) και καροτενοειδή, όπως ξανθοφύλλη και λουτεΐνη, τα οποία είναι φυτικές χρωστικές ουσίες.


 • Επενδύστε στα αντιοξειδωτικά.
 • Είτε τα εφαρμόζετε στο δέρμα είτε τα προσλαμβάνετε από το στόμα, τα αντιοξειδωτικά σβήνουν τις ελεύθερες ρίζες και καταστέλλουν την φλεγμονή, βοηθώντας τον έλεγχο των βλαβών και καθυστερώντας την γήρανση του δέρματος. Στους ορούς και τις κρέμες, «τα κλασικά συστατικά, όπως βιταμίνες C και E, φερουλικό οξύ, πολυφαινόλες, μπορούν  να βοηθήσουν εδώ», λέει ο Wang. Άλλα συστατικά, όπως η Licochalcone-A που έχει υποστεί την αποικοδόμηση της ρίζας γλυκόριζας και η διμεθυλομεθοξυχρωμανόλη (γνωστή και ως Lipochroman) έχουν δοκιμαστεί ειδικά κατά του μπλε φωτός και μπορούν να προσφέρουν πρόσθετη προστασία.


  «Στον τομέα των χαπιών, συμπληρώματα με εκχύλισμα τροπικής φτέρης, έχουν αποδειχθεί σε πρόσφατες μελέτες ότι  βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές επιδράσεις όχι μόνο των υπεριωδών ακτινών UV, αλλά και του ορατού φωτός», λέει η Whitney Bowe, κλινική βοηθός καθηγητή δερματολογίας στο ιατρικό σχολείο του Icahn στο ιατρικό κέντρο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.


 • Ενυδατώστε το δέρμα σας όσο κοιμάστε.
 • Η ενίσχυση της νυχτερινής σας ρουτίνας με έναν ορό πλούσιο σε Ω λιπαρά οξέα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην αναπλήρωση των βασικών λιπιδίων που αποκαθιστούν το φράγμα υγρασίας, ωθώντας το δέρμα σας πίσω στην αρχική όψη του και καθιστώντας το υγιές, ενυδατωμένο και λαμπερό.


  Μπορείτε να επισκεφθείτε το eshop μας, ikonomakis.gr, για να ανακαλύψετε τα αγαπημένα μας επαγγελματικά προϊόντα για την φροντίδα και την περιποίηση του δέρματος!

  ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ.

  Όλα τα σχόλια αναθεωρούνται πριν εγκριθεί η δημοσίευση τους.


  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ