ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ-IKONOMAKIS

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

Σηκώστε το χέρι σας (ή ίσως όχι) αν έχετε πάρει ποτέ ανεπιθύμητα σημάδια ή μυρωδιές από τις μασχάλες σας στη μέση της ημέρας και έχετε αναρωτηθεί , "τι ακριβώς συμβαίνει εκεί πέρα;" Μπορεί να είναι ότι το αποσμητικό σας έχει σταματήσει να λειτουργεί. Ναι. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, είναι τελείως δυνατό το αγαπημένο σας, πιστό αποσμητικό να σας προδώσει.

 

Σε πρώτη φάση, είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί οι μασχάλες σας μυρίζουν. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο λόγω του ιδρώτα σας. Αντ' αυτού, είναι εξαιτίας του πώς ο ιδρώτας σας αλληλεπιδρά με τα βακτήρια που ζουν στην επιφάνεια του δέρματός σας, το οποίο μπορεί να απελευθερώσει μια οσμή. Τα καθαρά αποσμητικά δουλεύουν για να καλύψουν αυτή την οσμή με άρωμα και αλκοόλ, που οξύνει τον ιδρώτα και καθιστά το δέρμα λιγότερο φιλόξενο χώρο για τη ζωή των βακτηρίων. Τα αντιιδρωτικά - μια κατηγορία που μερικά, αλλά όχι όλα, αποσμητικά εμπίπτουν- χρησιμοποιούν ένα ενεργό συστατικό (συνήθως αλουμίνιο) για να συνδέσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αυτό εμποδίζει τον ιδρώτα από το να το να σχηματιστεί στην επιφάνεια του δέρματος, έτσι ώστε τα βακτηρίδια να μην μπορούν να τον τροφοδοτήσουν. Όταν κάθε είδος προϊόντος λειτουργεί σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση της οσμής του σώματος.

 

Εάν αυτό σταματήσει να συμβαίνει, όμως, μπορεί να μην είναι τεχνικά το λάθος του αποσμητικού - αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη αιτία στο σώμα σας. "Οι αντιληπτές διαφορές στη μυρωδιά μπορεί να έχουν σχέση με το πόσο η ουσία που εκκρίνεται είναι πραγματικά ιδρώτας", λέει ο δερματολόγος Morgan Rabach, MD. Τα πράγματα όπως το άγχος, οι ορμονικές αλλαγές, τα νέα φάρμακα και οι διαφορετικοί παράγοντες του τρόπου ζωής (όπως σκληρότερη γυμναστική ή αλλαγές στον καιρό) μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ιδρώνετε και το αποσμητικό σας μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξει τη νέα κατάσταση. "Μπορούν επίσης να υπάρξουν αλλαγές στη φυσική βακτηριακή χλωρίδα που ζει στο δέρμα, όπως σε αυξημένες ποσότητες, που οδηγούν σε περισσότερα βακτήρια που αλληλεπιδρούν με τον ιδρώτα και δημιουργούν την οσμή", προσθέτει.

 

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι υπήρξε πάρα πολύ συσσώρευση προϊόντων κάτω από τη μασχάλη σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αποτελεσματικότητας. "Τα αποσμητικά καλύπτουν το κάτω μέρος του δέρματος, τοποθετώντας μια μεμβράνη πάνω στη μασχάλη και τα υπολείμματα παραμένουν ακόμα και μετά το μπάνιο", λέει η δερματολόγος Alicia Zalka, επικεφαλής δερματολόγος και ιδρυτής της Surface Deep Anti-Odorant. Αν χρησιμοποιείτε υπερβολικό αποσμητικό, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την απώλεια της απόκρισης του δέρματός σας στο ενεργό συστατικό (συνήθως αλουμίνιο) που παραδοσιακά ήταν σε θέση να κρατήσει τον ιδρώτα σε καταστολή. «Όταν συμβεί αυτό, ο αδένας του ιδρώτα και ο αγωγός του ιδρώτα θα επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία τους να παράγουν ιδρώτα στην επιφάνεια του δέρματος», λέει η Δρ Zalka.

 

Προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση, προτείνεται να πατήσετε το κουμπί "επαναφορά" στη ρουτίνα σας. Κάντε ένα διάλειμμα από τη χρήση του προϊόντος στις μασχάλες σας για τρεις ή τέσσερις ημέρες για να τους επιτρέψετε να επιστρέψουν στη φυσική τους κατάσταση, στη συνέχεια, δοκιμάστε πάλι το αγαπημένο σας προϊόν. Εάν εξακολουθεί να μην λειτουργεί, ίσως είναι καιρός να δοκιμάσετε κάτι νέο.

 

Επισκεφθείτε το eshop μας, ikonomakis.gr, για να ανακαλύψετε επαγγελματικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.