ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΜΑΣ

ΑΠΟ Elena Tsakiridou on September 23, 2019

Υπάρχουν καλά και κακά νέα.

Επειδή για πρώτη φορά στην ιστορία του σύμπαντος, οι βιταμίνες είναι και επίσημα cool. Ή τουλάχιστον, αυτό λένε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γνωρίζετε ότι ποτέ δεν λένε ψέματα (#not). Τελικά αυτά τα συμπληρώματα ομορφιάς, τα οποία ισχυρίζονται όλοι ότι θα κάνουν τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα, θα είναι πιο δυνατά ή πιο απαλά και λαμπερά, κάνουν πραγματικά αυτό που υπόσχονται; Η αβεβαιότητα τελειώνει σήμερα, επειδή πήγαμε κατευθείαν στους ειδικούς για να μάθουμε, μια για πάντα, αν τα συμπληρώματα μαλλιών κάνουν αυτό που υπόσχονται.

Είναι αλήθεια πως οι βιταμίνες για τα μαλλιά βοηθούν να αναπτυχθούν τα μαλλιά πιο γρήγορα;

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, και λέμε ισχυρισμούς γιατί δεν είναι εγκεκριμένα προϊόντα από τον FDA που σημαίνει ότι τα εμπορικά σήματα μπορούν να πουν οτιδήποτε θέλουν, οι βιταμίνες για τα μαλλιά ανανεώνουν τα μαλλιά σας από μέσα προς τα έξω χάρη σε ένα μίγμα «φιλικών προς τα μαλλιά» συστατικών, όπως η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες D, A, C και E.

 

Υποτίθεται ότι, μετά από λίγους μήνες από τη λήψη τους, τα μαλλιά σας θα φαίνονται υγιέστερα και πιο απαλά, ενώ η παραγωγή των φυσικών ελαίων της κεφαλής μπορεί να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί, ανάλογα με το είδος και τον τύπο που δοκιμάζετε.

Ακόμα κι αν όλες αυτές οι βιταμίνες είναι απολύτως απαραίτητες και ευεργετικές για τη ανάπτυξη των μαλλιών σας, δεν θα κάνουν πολλά αν το σώμα σας είναι ήδη εφοδιασμένο με αυτές. «Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται μόνο από τη διατροφή τους μόνο», λέει ο τριχολόγος Dominic Burg.

Αλλά η λήψη τους θα βοηθήσει σε κάτι;

Ίσως κάποιοι πουν πως όσο το περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Δυστυχώς, δεν ισχύει εδώ. Ακόμα κι αν καταναλώνετε τις τριπλάσιες βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα σας, δεν θα αποκομίσετε παραπάνω ανάπτυξη των μαλλιών.  «Το σώμα σας κρατά μόνο αυτό που χρειάζεται και στη συνέχεια απαλλάσσεται από τα υπόλοιπα», λέει ο Burg. Έτσι, αν δεν λείπει πραγματικά κάποιο βασικό θρεπτικό συστατικό προτού να πάρετε τα συμπληρώματα, πιθανότατα θα καταλήξετε απλώς να διώχνετε τις έξτρα βιταμίνες.  

 

«Υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν έλλειψη σε βασικά συστατικά και δεν το συνειδητοποιούν, είτε λόγω δίαιτας, κακής διατροφής ή έντονου άγχους», λέει ο Burg. Και όταν είστε υπερβολικά αγχωμένη ή δεν τρώτε αρκετά, «το σώμα σας θα σταματήσει πρώτα την ανάπτυξη των μαλλιών σας και θα ανακατευθύνει τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια στα όργανα που τα χρειάζονται περισσότερο», λέει.

Πώς μπορώ να επιταχύνω την ανάπτυξη των μαλλιών;

Εάν έχετε ανεπάρκεια σε βιταμίνες: ο μόνος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα αν το σώμα σας είναι σε σωστά επίπεδα βιταμινών, είναι να το ελέγξετε με τον γιατρό σας αλλά εάν είστε σε πένθος ή σε δίαιτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, θα δείτε πιθανώς ορισμένα οφέλη από τη λήψη βιταμινών. Στην πραγματικότητα, τα «συμπληρώματα μπορούν επίσης να αποτρέψουν το στάδιο της φθοράς που έρχεται μετά από μια περίοδο άγχους και δίαιτας», λέει ο Burg. Έτσι όχι μόνο θα αναπληρώσουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών που έχετε, αλλά θα βοηθήσουν επίσης να αποτρέψουν την πτώση τους στο μέλλον.

Εάν είστε απόλυτα υγιείς : αν απλά θέλετε μακρύτερα, πιο λαμπερά και πυκνά μαλλιά όπως όλοι στο instagram, να ξέρετε πως «τα συμπληρώματα πιθανώς θα έχουν πολύ λίγα αποτελέσματα», λέει ο Burg.

Ανεξάρτητα από το αν ανήκετε στην μία κατηγορία ή στην άλλη, από τα συμπληρώματα μαλλιών, δεν θα δείτε αποτελέσματα εν μία νυκτί. Ή ακόμα και σε ένα χρόνο. Ή σε πέντε χρόνια. Γιατί; «Τα μαλλιά σας είναι νεκρά κύτταρα και τίποτα που κάνετε εσωτερικά δεν μπορεί να επηρεάσει την πυκνότητα, τη δύναμη ή την υγεία τους», λέει ο Burg.

 

Η βιοτίνη βοηθάει πραγματικά να αναπτυχθεί η τρίχα;

Δεν υπάρχει οριστική απάντηση ως προς το αν η βιοτίνη είναι στην πραγματικότητα επωφελής για την απώλεια μαλλιών ή την ανάπτυξη των μαλλιών. Σύμφωνα με την γιατρό Vivian Bucay, αν παίρνετε ένα συμπλήρωμα βιοτίνης, θα πρέπει να πάρετε τουλάχιστον 5 χιλιοστόγραμμα για να παρατηρήσετε διαφορά. Αλλά, ακριβώς επειδή κάτι είναι διαθέσιμο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να το παίρνετε χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας, γιατί μερικές φορές μπορούν να επηρεάσουν τα συμπληρώματα τα αποτελέσματα κάποιων ιατρικών εξετάσεων για παράδειγμα ένα ΗΚΓ, ένα τεστ που κάνουμε στο νοσοκομείο ή σε κλινικές που ελέγχουνε την λειτουργία της καρδιά σας», λέει.

Ποια είναι τα καλύτερα χάπια ανάπτυξης μαλλιών;

Η επιλογή εξαρτάται από εσάς με τις συμβουλές του γιατρού σας, αλλά πρέπει να τονίσουμε πως θα πρέπει να δοκιμάσετε μόνο ένα συμπλήρωμα κάθε φορά. Και το πιο σημαντικό, μην πάρετε τις ελπίδες γιατί δεν είναι όσα βλέπετε ή διαβάζετε στα κοινωνικά μέσα πραγματικότητα, ακόμα κι αν τα μαλλιά φαίνονται πραγματικά υπέροχα.

Μπείτε στο site ikonomakis.gr για να βρείτε όλα τα προιόντα που χρειάζεστε για την επαγγελματική περιποίηση των μαλλιών!

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ.

Όλα τα σχόλια αναθεωρούνται πριν εγκριθεί η δημοσίευση τους.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ