ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΑΣ

ΑΠΟ Elena Tsakiridou on September 23, 2019

Πρώτα το έντερο, τώρα το δέρμα μας. Τα βακτήρια και όλες οι άλλες πτυχές των μικροβίων είναι αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο για την έρευνα της επιδερμίδας και εδώ σας δείχνουμε τα πάντα για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το δικό σας.

Τι είναι το μικροβίωμα του δέρματος;

«Το μικροβίωμα του δέρματος είναι μια ολόκληρη κοινότητα οργανισμών που ζουν στο δέρμα», εξηγεί ο καθηγητής Carsten Flohr, ένας δερματολόγος της Αγγλικής Ένωσης Δερματολόγων που ειδικεύεται στο έκζεμα. «Αυτό περιλαμβάνει τα βακτηρίδια, τους ιούς και τους μύκητες, αλλά το κύριο μέλημα της έρευνας για την περιποίηση της επιδερμίδας είναι τα βακτηρίδια». Ουσιαστικά, αυτό το μικρό οικοσύστημα ελέγχει πολλά στο δέρμα μας, από το πόσο καλά απορροφάται το προϊόν μέχρι τη συνολική υγεία του. «Το pH του δέρματός σας είναι αρκετά όξινο και έχουμε αυτούς τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς ενάντια στα κακά βακτήρια όπως το σμήγμα, το οποίο είναι πραγματικά αντιμικροβιακό».

 

Ο dr. Richard Gallo, σημειώνει: «Υπάρχουν περίπου εκατό είδη βακτηρίων, αλλά χιλιάδες στελέχη από αυτά». Όλα αυτά τα διαφορετικά βακτήρια συνυπάρχουν αρμονικά τις περισσότερες φορές, σύμφωνα με τον καθηγητή Flohr. «Τα βακτηρίδια του δέρματος και το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος μιλούν ο ένας στον άλλο και μιλούν και στα βακτήρια στο έντερο. Όπως και με το έντερο, η ισορροπία είναι το κλειδί της υγείας».

Πώς απειλείται το μικροβίωμα;

Μην αφήνετε τον εαυτό σας να αισθάνεστε βρώμικοι στη σκέψη όλων αυτών των βακτηρίων, γιατί είναι πραγματικά καλά για σας. «Το ανθρώπινο δέρμα έχει εξελιχθεί σε πολλά, πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, υπάρχουν μοναδικά λιπίδια που παράγει το δέρμα που χρειαζόμαστε για να το διατηρήσουμε υγιές », εξήγησε ο Trevor Steyn, ο οποίος εργάζεται στην οργανική χημεία για πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι συνήθειες του τρόπου ζωής μας έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία εκατό χρόνια και έτσι το μικροβιοκτόνο σας μπορεί να επηρεαστεί.  «Δεν είμαστε επαρκώς εξοπλισμένοι για να αντέχουμε καθημερινά ζεστά ντους ή μπανιέρες, χλωριούχα νερά, ή μια βαριά δίαιτα με ζάχαρη», προσθέτει ο Steyn. Επίσης με την αυξανόμενη χρήση σαπουνιού, ο Steyn σημειώνει ότι μερικές επιφανειοδραστικές ουσίες και καθαριστικά, απογυμνώνουν υπερβολικά το δέρμα. Αυτή η απογύμνωση των φυσικών ελαίων, η οποία οδηγεί σε ερυθρότητα, ευαισθησία και ξηρότητα, αναφέρεται ως απώλεια ύδατος από την επιδερμίδα και προκαλεί τη διαφυγή υγρασίας από το δέρμα.

 

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και του εκζέματος;

Για όσους υποφέρουν από έκζεμα ή δερματίτιδα, τα παραπάνω ίσως τους φορούν λίγο περισσότερο. Η σχέση μεταξύ του μικροβίου και αυτών των ατοπικών ασθενειών είναι συναρπαστική και είναι αυτή που τόσο ο καθηγητής Flohr όσο και ο dr. Gallo ερευνούν επί του παρόντος. Ο dr.Gallo είπε για την τρέχουσα έρευνά του: «Ανακαλύψαμε ότι μερικά από τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα βοηθούν στην πρόληψη της δερματίτιδας και ότι στα άτομα με έκζεμα λείπουν αυτά τα καλά βακτηρίδια. Έχοντας κάνει τώρα μια κρέμα με τα καλά βακτήρια, έχουμε δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει άτομα με έκζεμα». Ο καθηγητής Flohr πρόσθεσε, «το έκζεμα αφήνει το δέρμα πιο ανοιχτό οπότε επηρεάζεται πιο εύκολα από συστατικά όπως το σκληρό νερό, για παράδειγμα. Είναι κάτι σαν φαύλος κύκλος». Υπάρχουν προϊόντα με μικροβίωμα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και έχουν ως στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων του εκζέματος, αλλά και «home made» εκδοχές, αλλά όλα είναι θεωρητικά ακόμα.

Τι είναι τα προβιοτικά και τι τα πρεβιοτικά;

Είναι δύο παρόμοιοι όροι αλλά όχι ταυτόσημοι. «Ένα προβιοτικό είναι ένα ζωντανό μικρόβιο που είναι καλό για μας, ενώ ένα πρεβιοτικό είναι ένα τρόφιμο που ευνοεί τα ευεργετικά μικρόβια έναντι των δυσάρεστων», εξηγεί ο Steyn. Αν έχετε πάρει μακροπρόθεσμη αγωγή με αντιβιοτικά, ίσως σας έχουν συμβουλεύσει να πάρετε κάποια προβιοτικά ή να αυξήσετε ένα συστατικό στη διατροφή σας, ανεξάρτητα από την ικανότητά του να βοηθά στην αποκατάσταση της μικροβιακής ισορροπίας. Όπως και στο έντερο, τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά θα μπορούσαν πράγματι να είναι ευεργετικά για το δέρμα που ασθενεί, αλλά όπως ο Steyn περιγράφει, δεν είναι τόσο απλό. «Τα προβιοτικά μετριούνται σε μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά γραμμάριο ή σε cfu / g. Αυτός είναι ο αριθμός των μικροβίων που είναι ζωντανά και μπορούν να αναπτυχθούν για να σχηματίσουν αποικίες και είναι ουσιαστικής σημασίας για την ισχύ τους. Όμως, παρουσιάζει κάτι σαν ένα διχαλωτό σπαθί, καθώς η φροντίδα του δέρματος και τα καλλυντικά έχουν συντηρητικά και τα συντηρητικά σκοτώνουν τα μικρόβια, φέρνοντας το cfu / g σας στο 0». Ο Steyn πρόσθεσε ότι χρειάστηκε  εκτεταμένη δοκιμή ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για να κυκλοφορήσουν ειδικά προϊόντα στην αγορά, με την διασφάλιση ότι έχουν τα σωστά προβιοτικά.

 

Είναι δηλαδή ο καιρός για να σταματήσετε το ντους και γενικά να επιστρέψετε σε έναν πιο πρωτόγονο τρόπο ζωής; Όχι ακριβώς. Αυτά τα πρώτα ευρήματα σίγουρα μας δίνουν τροφή για σκέψη, ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι σχέσεις μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και των βακτηρίων του δέρματος που αρχίζουν να αποκαλύπτονται, ενώ οποιαδήποτε είδηση ​​για μια πιθανή βελτίωση των συμπτωμάτων στο έκζεμα θα ήταν χωρίς αμφιβολία ένα βάλσαμο για τους πάσχοντες.


Στην πραγματικότητα, δεν δίνουμε στο δέρμα μας αρκετή αγάπη για όλα όσα κάνει για εμάς με την απίστευτα αποτελεσματική, εξαιρετικά πολύπλοκη προστατευτική δουλειά ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας. Επομένως, οτιδήποτε θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το προστατεύσουμε θα είναι ένα συν για εμάς.  

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ.

Όλα τα σχόλια αναθεωρούνται πριν εγκριθεί η δημοσίευση τους.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ