Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΑΠΟ Elena Tsakiridou on February 10, 2020

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πριν από πολύ καιρό, οι λέξεις που συνηθίζαμε να χρησιμοποιούμε για να μιλάμε για το δέρμα μας περιστρέφονταν γύρω από φυσικούς δείκτες. Ήταν ξηρό, λιπαρό, κόκκινο, φολιδωτό, συμφορημένο, ή κάποιος συνδυασμός όλων αυτών των πραγμάτων. Σε ένα αρκετά πρόσφατο φαινόμενο, ωστόσο, υπήρξε μια στροφή. Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε για το δέρμα έχει σε μεγάλο βαθμό έρθει να μιμηθεί τον τρόπο που μιλάμε για ψυχική υγεία. Τα επίθετα που δεσμεύθηκαν στο παρελθόν για να περιγράψουν την προσωπικότητα ή την συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, τώρα χρησιμοποιούνται για να μιλήσουμε για το πώς το μεγαλύτερο μας όργανο μοιάζει και πως το αισθανόμαστε. Λέμε ότι είναι στρεσαρισμένο, κουρασμένο, ιδιοσυγκρασιακό, θυμωμένο, ενοχλημένο και ο κατάλογος συνεχίζεται και πάλι (και συνεχώς). Αλλά ποιος ακριβώς είναι ο λόγος πίσω από αυτό, και γιατί έχει σημασία;

 

Η σύνδεση μυαλό-δέρμα πραγματικά παραπέμπει στη βιολογία. "Γνωρίζουμε από ιατρική άποψη ότι ο εγκέφαλος και το δέρμα έχουν κοινή εμβρυϊκή προέλευση", εξηγεί η Josie Howard, MD, ψυχίατρος του Σαν Φρανσίσκο με εμπειρία στην ψυχοδερματολογία. Σύμφωνα με αυτήν, αυτό σημαίνει ότι όταν ένα έμβρυο σχηματίζεται στη μήτρα, παρόμοια κύτταρα εμπλέκονται στη δημιουργία τόσο του εγκεφάλου όσο και του δέρματος. Αυτός ο δεσμός συνεχίζει να εκδηλώνεται με πολύ εμφανείς τρόπους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας. "Η ιστορία της δερματικής και ψυχικής υγείας δεν είναι σύντομη", λέει ο Richard Fried, MD, PhD, δερματολόγος και κλινικός ψυχολόγος στο Yardley, PA. "Πριν από εκατό χρόνια δηλώθηκε ότι η ακμή προκαλεί περισσότερο ψυχικό πόνο παρά σωματικό πόνο. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε αναγνωρίσει τις πιο λεπτές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του στρες και του δέρματος ", λέει.

 

Πιο άμεσα, το άγχος επηρεάζει το δέρμα μέσω μιας ορμόνης που είναι γνωστή ως κορτιζόλη, η οποία συχνά αναφέρεται ως η «ορμόνη του στρες». Όταν εξαπλώνεται για να γεμίσει το κενό λόγο (εργασία, σχέσεις, όπως το ονομάζετε), η κορτιζόλη αυξάνεται και το δέρμα αποκρίνεται. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η επίστρωση από αυτή την ορμόνη μπορεί να αφήσει την επιδερμίδα σας να φαίνεται κουρασμένη ή ξηρή.

"Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε [για να περιγράψουμε το δέρμα] είναι παράλληλη με ένα ενδιαφέρον για τη σύνδεση μυαλού-σώματος", λέει ο Δρ Χάουαρντ. Είναι ένα σημάδι ότι, όχι μόνο γνωρίζουμε ότι το δέρμα είναι μέρος ενός συνδεδεμένου συστήματος, αλλά είμαστε σε θέση να αναλάβουμε πιο ενεργά το τι πρέπει να κάνουμε για να γίνει καλύτερα το δέρμα.

 

Και οι σημερινές μάρκες ακολουθούν αυτή την τάση. Περπατήστε σε ένα Sephora αυτές τις μέρες και θα δείτε μια σειρά από προϊόντα που προορίζονται για την καταπολέμηση του στρεσαρισμένου ή εργάζονται για λύσεις για να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες που παρουσιάζονται στο δέρμα. "Το θετικό είναι ότι απομακρύνουμε από τη χρήση συμπτωμάτων για να περιγράψουμε το δέρμα και εστιάζουμε περισσότερο στην αιτία, που μας δίνει περισσότερο έλεγχο", λέει ο Howard. "Αν λέτε ότι το δέρμα σας είναι κόκκινο, αυτό είναι ανεξήγητο και εκτός ελέγχου. Αλλά αν λέτε ότι είναι "στρεσαρισμένο", τότε σας επιτρέπει να σκεφτείτε το γεγονός ότι ίσως είναι μια αντανάκλαση της ψυχικής σας υγείας και τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτό. Η μετάβαση από το σύμπτωμα στην αιτία μπορεί να ενισχυθεί. "

 

Ωστόσο, η προβολή του συνόλου του άγχους στο δέρμα δεν είναι πάντοτε παραγωγική. Ο Δρ Χάουαρντ προειδοποιεί ότι υπάρχει πιθανότητα υπερβολικής θεματοποίησης για την περιγραφή του δέρματος με αυτό τον τρόπο. «Οι άνθρωποι θα πουν, «το δέρμα μου έχει άγχος», εξηγεί. Αντί να παίρνετε ένα προϊόν για το πρόσωπο ή να αγοράζετε μια ακριβή κρέμα κάθε φορά που ασχολείστε με τις επιπτώσεις του στρες στο δέρμα, προσθέτει ότι είναι, αντίθετα, πιο σημαντικό να φτάσετε στη ρίζα του οποιουδήποτε άγχους ενδέχεται να σας καταπονεί, έτσι ώστε να μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και δεν θα συνεχίσει να εμφανίζεται για να σας πειράξει.

 

Με λίγα λόγια; «Πρέπει να έχουμε επίγνωση του πώς η αλλαγή της γλώσσας μετατοπίζει το επίκεντρο της προσοχής μας και να βεβαιωθούμε ότι αυτό γίνεται με θετικό και παραγωγικό και ενδυναμωτικό τρόπο», λέει ο Howard. Και, φυσικά, αφού φτάσουμε στην ρίζα του προβλήματος, να το αντιμετωπίσουμε αναλόγως.

 

Δουλέψτε με τον εαυτό σας για καλή υγεία μέσα και έξω και επισκεφθείτε το eshop μας, ikonomakis.gr, για να ανακαλύψετε επαγγελματικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας - για το κάτι έξτρα!

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ.

Όλα τα σχόλια αναθεωρούνται πριν εγκριθεί η δημοσίευση τους.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ