Η ΒΑΚΟΥΓΧΙΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΤΙΝΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΕΣ

ΑΠΟ Elena Tsakiridou on September 21, 2019

Εάν η φροντίδα της επιδερμίδας είναι στα άμεσα ενδιαφέροντα σας, θα στοιχηματίζαμε πως σίγουρα έχετε ακούσει για τη ρετινόλη. Ωστόσο, η ρετινόλη είναι βασικά το χρυσό παιδί του κόσμου της περιποίησης της επιδερμίδας, χάρη στην ικανότητά της να ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου (πρωτεΐνη στο δέρμα που την κρατά γερή και σταθερή) και να αυξάνει την κυτταρική ροή (φυσική διαδικασία ανανέωσης του δέρματός σας). Μετάφραση: Μπορεί να εξομαλύνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, να θεραπεύει την ακμή, να ξεθωριάζει τις σκοτεινές κηλίδες και να δίνει λάμψη στο θαμπό δέρμα. Όλα αυτά είναι πολύ καλά, εκτός από το γεγονός ότι η ρετινόλη είναι επίσης αρκετά σκληρή, ειδικά εάν έχετε ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα. Ακόμη και η χαμηλότερη συγκέντρωση μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικό ξεφλούδισμα, ξηροδερμία και ερεθισμό.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα άλλο συστατικό φροντίδας της επιδερμίδας που κερδίζει κάποια σοβαρή θέση αυτή τη στιγμή και οι δερματολόγοι λένε ότι πραγματικά ανταγωνίζεται την ρετινόλη και τα μαγικά αποτελέσματά της. Μιλάμε για την βακουγχιόλη, το φυτικό συστατικό που μιμείται τις δράσεις της ρετινόλης που ενισχύουν τη λάμψη και την λείανση του δέρματος, χωρίς όμως τις ερεθιστικές παρενέργειες.

 

Τι είναι η βακουγχιόλη; 

Είναι ένα εντυπωσιακό φυτικό συστατικό (προέρχεται από το δέντρο babchi) με αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. «Η βακουγχιόλη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενεργοποιεί τον κυτταρικό κύκλο σε παρόμοιο βαθμό με την ρετινόλη», λέει η δερματολόγος και καθηγήτρια στο Yale Mona Gohara.  

Υπάρχουν όμως και άλλα. Μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα της βακουγχιόλης σε σύγκριση με τη ρετινόλη και ότι είναι σημαντικά λιγότερο ερεθιστική από τη ρετινόλη, η οποία είναι μια σημαντική νίκη για όποιον έχει ευαίσθητο δέρμα ή ροδόχρους ακμή και δερματίτιδα, καθώς τα παραδοσιακά ρετινοειδή είναι πολύ σκληρά για το δέρμα. Και η κοινότητα της φροντίδας δέρματος σίγουρα πιστεύει ότι είναι η μεγάλη νίκη που περίμεναν. 

Είναι η βακουγχιόλη καλύτερη από τη ρετινόλη;

Αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον τύπο του δέρματός σας. Λάβετε υπόψη ότι η ρετινόλη συνιστάται ιδιαίτερα από τους δερματολόγους και τους αισθητικούς για κάποιο λόγο, γιατί είναι πραγματικά αποτελεσματική. Έτσι, εάν το δέρμα σας δεν αντέδρασε σε αυτή (το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν περιλαμβάνει τις πρώτες τρεις εβδομάδες, που εισάγετε ρετινόλη στη ρουτίνα σας, αφού ο ερεθισμός είναι μόνο μέρος της διαδικασίας προσαρμογής), δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος για να την αλλάξετε με βακουγχιόλη.  Αλλά αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, τότε αξίζει να την δοκιμάσετε. 

 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βακουγχιόλη μαζί με ρετινόλη; 

Ναι, μπορείτε  και σύμφωνα με την dr.Gohara, ίσως θα έπρεπε να το κάνετε. «Η βακουγχιόλη είναι απλώς ένα συστατικό, δεν είναι απαραίτητα ενεργό, γι 'αυτό λέω στους ασθενείς μου ότι δεν υπάρχει καμία βλάβη στη διαστρωμάτωση με ρετινόλη».  Συνιστά να χρησιμοποιήσετε πρώτα την ρετινόλη, είτε αυτή είναι με την μορφή κρέμας ή ορού και στη συνέχεια να εφαρμόσετε την βακουγχιόλη στην κορυφή. 

Είναι ασφαλής για την εγκυμοσύνη;

Τα προϊόντα με βάση τη ρετινόλη δεν συνιστώνται για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, αλλά τι ισχύει για την βακουγχιόλη;  «Είναι θεωρητικά μια εναλλακτική λύση, αλλά πάντα σας προτείνω να το τσεκάρετε με το γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε πριν βάλετε κάτι στο δέρμα σας» λέει η dr. Gohara. «Ενώ, ναι, η βακουγχιόλη προέρχεται από φυτό, δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος σε αυτήν ακόμα». 

Άρα πρέπει να αγοράσω το σωστό προιόν με βακουγχιόλη τώρα; 

Στην τελική, το αν χρησιμοποιείτε ρετινόλη ή βακουγχιόλη (ή και τα δύο), εξαρτάται καθαρά από τον τύπο του δέρματος σας και τα προβλήματα που έχει αυτό. Εάν το δέρμα σας δεν μπορεί να αντέξει τις σκληρές παρενέργειες της ρετινόλης, αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε έναν ορό ή μια ενυδατική κρέμα με βακουγχιόλη. Από την άλλη πλευρά, αν το δέρμα σας συμφωνεί εκατό τοις εκατό με την ρετινόλη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξετε τα πράγματα, εκτός αν, φυσικά θελήσετε να τα χρησιμοποιήσετε μαζί.

 Επισκεφθείτε το eshop μας, ikonomakis.gr, για να ανακαλύψετε επαγγελματικά προϊόντα για την περιποίηση της επιδερμίδας σας!

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ.

Όλα τα σχόλια αναθεωρούνται πριν εγκριθεί η δημοσίευση τους.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ