VIEW CART Continue shopping

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΑ ΝΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ

ΑΠΟ Elena Tsakiridou on January 23, 2020

Ένα ζεστό ντους είναι μια από τις απλές απολαύσεις της ζωής. Μετά από μια ψυχρή μέρα, υπάρχει κάτι που θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα από το να αφήσετε το θερμότερο νερό που μπορείτε να ανεχτείτε χτυπήσει το δέρμα σας μετά από την αναμονή να περιμένετε το ντους για να φτάσει εκείνη την τέλεια θερμοκρασία; Και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο αν είστε κουρασμένοι από μια σκληρή προπόνηση, ανεξάρτητα από τον καιρό έξω. Αλλά όσο φανταστική κι αν είναι αυτή η στιγμή, ένα ζεστό ντους μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό όταν πρόκειται για την υγεία του δέρματός σας.

 

"Οποιαδήποτε κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από φθορά στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος μπορεί να επιδεινωθεί από ένα ζεστό ντους", εξηγεί ο δερματολόγο Shari Marchbein, πιστοποιημένος από τη διοίκηση της Νέας Υόρκης. Τα φυσικά έλαια που παράγει το δέρμα απομακρύνονται με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να μένει αφυδατωμένη και να παρουσιάζει μειωμένη ικανότητα επανόρθωσης.

 

Θυμάστε πως γίνονται οι άκρες των δαχτύλων σας όταν μένετε στο ζεστό νερό για λίγη ώρα; Λέει ότι είναι ένα σημάδι ότι η υγρασία έχει αφαιρεθεί κυριολεκτικά από το δέρμα σας.

 

Αλλά δεν είναι μόνο άνθρωποι με προβλήματα του δέρματος που θα πρέπει να αποφεύγουν τα καυτά ντους. Οι παρατεταμένες χρονικές περίοδοι κάτω από το ζεστό νερό μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο αλλιώς υγιές δέρμα - και ακόμη και στα μαλλιά. Συζητήσαμε με ειδικούς για να μάθουμε γιατί μια τέτοια κοινή, καθημερινή δραστηριότητα μπορεί να έχει τόσο σκληρό αντίκτυπο και αν υπάρχει κάποια ελπίδα για όσους από εμάς δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή χωρίς να ξεκινήσουμε ή να τελειώσουμε την ημέρα σε ένα καυτό ντους.

 

Ποιες παθήσεις του δέρματος μπορούν να επιδεινωθούν από ένα ζεστό ντους;

"Βλέπουμε πολλές περιπτώσεις με έκζεμα να χειροτερεύουν με μακρά, ζεστά ντους", εξηγεί ο δερματολόγος Dhaval G. Bhanusali.

 

Αλλά το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, δεν είναι η μόνη πάθηση που μπορεί να επιδεινωθεί από καυτά ντους, σύμφωνα με τον Marchbein, ο οποίος λέει ότι η ψωρίαση, η ακμή και το υπερβολικά ξηρό δέρμα μπορούν να επιδεινωθούν από μακρά καυτά ντους.

 

"Σε γενικές γραμμές, το ξηρό δέρμα προκαλείται από μειωμένη προστασία από την εξωτερική στιβαδα του δέρματος και δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια των απαραίτητων υγιεινών λιπών στο ανώτερο στρώμα του δέρματος - χοληστερόλη, λιπαρά οξέα και κεραμίδια - τα οποία είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος", λέει ο Marchbein. Και αυτό το ξηρό δέρμα μπορεί να γίνει ένα πιο σοβαρό ζήτημα με τακτική και εκτεταμένη έκθεση στο ζεστό νερό, το οποίο απομακρύνει περαιτέρω το προστατευτικό λιπιδικό στρώμα που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της υγρασίας και των ωφέλιμων βακτηρίων. "Αυτοί με εξαιρετικά ξηρό δέρμα ή που είναι γενετικά επιρρεπείς στο να έχουν ευαίσθητο δέρμα μπορούν να αναπτύξουν έκζεμα που χαρακτηρίζεται από φαγούρα, ερυθρότητα και τοπική ξηρότητα".

 

Μπορεί ένα ζεστό ντους να βλάψει το υγιές δέρμα;

 

Ακόμη και αν δεν πάσχετε από ξηρό δέρμα ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση που επιδεινώνεται από ζεστό νερό, ένα ζεστό ντους ακόμα δεν κάνει καλό στο δέρμα. "Αντίθετα, το ντους απογυμνώνει την επιδερμίδα σας από τα «καλά έλαια από το δέρμα σας», λέει ο Bhanusali, ο οποίος λέει ότι το μέτρο είναι το κλειδί όταν πρόκειται για ζεστό ντους.

 

Επιπλέον, τα ζεστά ντους είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μετατραπείτε σε κάποιον που έχει ξηρό δέρμα, ειδικά κατά τους ψυχρότερους, ξηρότερους χειμερινούς μήνες. "Όλοι είμαστε πιο επιρρεπείς σε φαγούρα, ξηρό δέρμα καθώς τα επίπεδα υγρασίας πέφτουν και το ζεστό νερό στα ντους - καθώς και ο ζεστός, ξηρός αέρας από τα θερμαντικά σώματα - απορροφούν την υγρασία από το δέρμα", λέει ο Marchbein.

 

Τι γίνεται με τα μαλλιά;

Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το ξέπλυμα των μαλλιών σας με κρύο νερό θα τα κάνει πιο λαμπερά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσετε και να ρίχνετε με μανία ζεστό νερό στο κεφάλι σας. Ο Bhanusali λέει ότι, όπως και στο δέρμα στο πρόσωπο και στο σώμα σας, το ζεστό νερό μπορεί να απογυμνώνει τα απαραίτητα έλαια από το τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των τριχών.

 

Και δεν είναι μόνο το τριχωτό της κεφαλής που πρέπει να σας κάνει να ανησυχείτε. Το πολύ ζεστό ντους μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα ίδια τα μαλλιά. "Το ζεστό νερό μπορεί να είναι εξίσου βλαβερό για τα μαλλιά", λέει ο Marchbein. "Αλλά επίσης, εάν το νερό είναι πολύ ζεστό, μπορεί να αποτρέψει το σωστό ξέβγαλμα του σαμπουάν και του μαλακτικού, κάτι που μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την ποιότητα και την υφή των μαλλιών".

 

Υπάρχουν οφέλη από ένα ζεστό ντους;

 

"Όπως και τα κρύα λουτρά μπορεί να είναι χρήσιμα για ανάκαμψη, τα καυτά ντους μπορούν σίγουρα να σας χαλαρώσουν", λέει ο Bhanusali, ο οποίος, όπως και ο Marchbein, αναγνωρίζει πόσο χαλαρωτικό μπορεί να είναι. Αλλά οφέλη για το δέρμα; Δεν θα το έλεγαν.

 

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία ντους;

 

Εάν το να διατηρείτε το δέρμα σας υγιές και ενυδατωμένο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, ο Marchbein λέει ότι το χλιαρό νερό είναι μονόδρομος.

 

Αν πρέπει να απολαύσετε το περιστασιακό ζεστό ντους, ο Bhanusali συμβουλεύει να κρατήσει περίπου πέντε λεπτά. "Αν ο καθρέφτης έχει θολώσει, ίσως χρειάζεται να μειώσετε τη θερμοκρασία."

 

Επισκεφθείτε το eshop μας, ikonomakis.gr, για να ανακαλύψετε όλα τα επαγγελματικά προϊόντα που χρειάζεστε για την περιποίηση των μαλλιών και του σώματος για μέσα και έξω από το μπάνιο.

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ.

Όλα τα σχόλια αναθεωρούνται πριν εγκριθεί η δημοσίευση τους.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ